Terapia cognitiva si schizofrenia

Female Warrior #4 "Threads of the World"Noile studii publicate in The Lancet sugereaza ca terapia cognitiva ar putea fi o optiune eficace de tratament pentru pacientii cu schizofrenie, care nu pot sau nu vor sa ia medicamente antipsihotice.

Echipa de cercetare, condusa de Prof. Anthony Morrison de la Universitatea din Manchester si prof. Douglas Turkington de la Universitatea Newcastle, ambele din Marea Britanie, spune ca rezultatele lor indica faptul ca terapia cognitiva ar putea îmbunătăți funcționarea personală și socială pentru pacienții cu schizofrenie, precum si faptul ca ar putea reduce simptomele psihotice.

Potrivit Institutului National de Sanatate Mentala, aproximativ 1,1% din populatia SUA sufera de schizofrenie.

Tratamentul cel mai des intalnit pentru acest tip de tulburari include medicamente antipsihotice.

Cu toate acestea, cercetatorii au observat  faptul că multe persoane cu schizofrenie aleg să nu ia aceste medicamente din cauza efectelor secundare asociate cu acestea, printre care se numara creșterea severa în greutate, dezvoltarea de tulburari metabolice și un risc crescut de deces prin atac de cord.

Cercetatorii spun, totusi, ca sunt persoane care evita  asemenea medicamente  deoarece nu cred că sunt eficiente sau nu înțeleg că au nevoie de tratament.

„În prezent nu există dovezi care sa ateste existenta unor tratamente alternative sigure si fara efecte adverse”, adaugă Prof.Morrison. 

  • Terapia cognitiva comparativ cu tratamentul obișnuit

 Pentru studiul lor, echipa de cercetare a analizat 74 de persoane cu vârste cuprinse între16 și 65 de ani care au avut tulburari din spectrul schizofreniei.

 Toți participanții au decis să nu ia sau au incetat sa mai ia medicamente antipsihotice pentru un minim de 6 luni.

 Subiectii au fost repartizati aleatoriu la unul din cele doua grupuri. Prima grupa a fost supus la 26 de sedinte de terapie cognitiva pe o perioadă de 9 luni, plus ingrijirea obsnuita, în timp ce al doilea grup a avut parte doar de tratamentul obisnuit.

 În timpul sesiunilor de terapie cognitiva, un terapeut a lucrat îndeaproape cu participanții pentru a le reevalua experiențele psihotice și pentru de a-i  ajuta sa isi schimbe comportamentele negative și modul de gândire.

Evaluarea schimbarilor produse in simptomele participantilor au fost facute la 3, 6, 9, 12, 15 și respectiv 18 luni de la inceputul studiului, utilizând Scara Sindromului Negativ si Pozitiv (SSNP), un rating mai mic reprezentand o mai bună funcționare.

Terapia cognitiva “o alternativa de  tratament viabil

 La fiecare evaluare, cercetatorii au descoperit ca participantii din grupul de terapie cognitiva au avut scoruri SSNP in mod constant mai mici, comparativ cu cei din celalalt grup.

 După evaluarea finală, la 18 luni de la inceputul studiului, 41% din 17 de participanti care au trecut prin terapia cognitiva au aratat o imbunatatire de minim 50% în scorul total SSNP, in comparatie cu doar 18% din 17 de participanti care au primit ingrijiri medicale obisnuite.

 Mai mult decât atât, cercetatorii spun ca participantii au fost foarte incantati de terapia cognitiva iar gradul de respingere a fost foarte redus.

 Comentariile dr. Morrison cu privire la rezultatele cercetarii:

„Am aratat ca terapia cognitiva este o alternativa de tratament  pentru acel gen de populatie care de obicei este considerata o provocare pentru cei care lucreaza in domeniul sanatatii mentale. In timp ce pentru multi oameni se dovedesc a fi benefice, medicamentele antipsihotice pot avea si nenumarate efecte secundare grave. Astfel, pentru cei care aleg să nu ia aceste medicamente ar trebui sa fie disponibile tratamente alternative. Pentru mulți, terapia cognitiva ar putea ajunge sa fie o forma preferata de tratament”.

Acesta mai adauga totusi ca este nevoie de mult mai multe studii pentru a confirma implicatiile clinice ale echipei de cercetare.

Referindu-se la acest studiu, Oliver Howes, de la Centrul si Institutul de  Psihiatrie din Marea Britanie, spune ca acesta a furnizat dovada cum ca  terapia cognitiva ar putea fi folosita ca o alternativă de tratament in locul medicamentelor antipsihotice.

Cu toate acestea, el subliniaza faptul că sunt necesare studii suplimentare pentru a  compara cele doua tratamente, în scopul de a informa cat mai bine pacientul. Echipa de cercetare a mentionat faptul ca vor continua cu acest tip de studiu.

“Dacă se dovedesc a fi pozitive, rezultatele unui astfel de test ar putea fi o schimbare radicală în tratamentul schizofreniei, oferind pentru prima data pacientului o alternativă viabilă la tratamentul antipsihotic, acest lucru fiind extrem de necesar”, adaugă Howes.

Anul trecut, Medical NewsToday a raportat un studiu care sugereaza ca terapia cognitiva este eficienta in tratarea anxietatii, în timp ce un alt studiu sugereaza ca terapia cognitiva ar putea ajuta la persoanele in varsta care sufera de depresie.

Daca ti-a placut articolul, urmareste La Tratament.ro pe Facebook si Twitter!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>